In maart verzorgde Stichting En Route een succesvolle themaweek op het LMC Praktijkonderwijs Rotterdam-Charlois!

‘Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Natterland heeft jullie, leerlingen van het LMC, hard nodig!’, zo luidde de mededeling in een brief aan de leerlingen van praktijkschool LMC te Rotterdam. Iedereen waande zich daar, drie dagen lang, burger van een fictief land: Natterland. Een Nederland waar niets meer is zoals nu. Na hevige regenval is heel ons land ondergelopen waardoor het dagelijks leven op zijn kop staat. Aan de leerlingen van het LMC was de taak om alternatieve meubels, huizen, recepten en mode te bedenken: alles bestand tegen het water.

De eerste dag, 23 maart, startte om 09.10 uur met een indrukwekkend filmpje met beelden van Nederland dat te kampen heeft met wateroverlast door hevige regenval. Straten en huizen staan onder water, dieren moeten in veiligheid worden gebracht.  De grote massa plastic afval dat op het wateroppervlak drijft zorgt voor veel overlast. Ons Nederland is veranderd in Natterland. Een brief verschaftte meer duidelijkheid over de taak van de leerlingen:

Geachte bewoners van Natterland,

Het ministerie roept de hulp in van de LMC jongeren om oplossingen te bedenken voor het nieuwe leven in en om het water. Wat kunnen jonge creatieve mensen van het LMC bedenken voor het nieuwe leven in Natterland op het gebied van voeding, wonen, kunst en mode? De ontwerpen moeten geschikt zijn voor het nieuwe Natterland.

De beste ontwerpen en ideeën zullen een bijzondere plek krijgen in Natterland.

Wij wensen jullie veel creativiteit en succes,
Vriendelijke groet,

de minister van Binnenlandse Zaken van Natterland

Tijdens de dagen die volgden zijn de leerlingen hard aan de slag gegaan. Zo werden er van plastic afval prachtige, kleurrijke kunststukken gemaakt. Een tweede groep boog zich over drijvende meubelen en waterdichte voorwerpen. De leerlingen van de werkgroep ‘aquakoken’ bedachten nieuwe recepten, een groot deel van de voedselketen is immers verloren gegaan door de hevige wateroverlast en veel producten zijn niet meer te koop. De waterzooi, eend op een bedje van glibberig zeewier en Aquaella met vreemde schelpdieren vielen goed in de smaak! Veertien leerlingen hebben gewerkt aan vervanging van de verloren symbolen en standbeelden: een gloednieuwe vlag én een standbeeld van de burgemeester van Natterland werden gebouwd met plasticafval. Ook de modewerkgroep ging snel van start. Stukken plastic en vuilniszakken werden gebruikt om nieuwe kledingstukken en accessoires te ontwerpen, zoals badmode, rokjes, vestjes, tassen, sieraden en als slotstuk een bruidsjurk! Voor de LMC-architecten in de dop was het gemakkelijke opdracht om huizen te ontwerpen die konden drijven op het water. In de loop van de derde ochtend  hadden de acht leerlingen een eiland van plastic ontworpen met daarop woningen, een drijvende moskee, een zwembad  en groenvoorziening. Er is zelfs gedacht aan het opwekken van energie via zonnepanelen en sensoren. Het eiland is geheel zelfvoorzienend en van alle gemakken voorzien. Het waren drie zeer succesvolle dagen die werden afgesloten met de trotse presentatie van alle ontwerpen op 4 april.

De opdracht is geslaagd; het nieuwe Natterland is een feit!

Lees de Natterland Courant  (PDF) voor meer verhalen en foto's!